Akiket olvasok.

Egy anya eléri álmai alakját....

Az átalakulásom története külső és belső egyaránt... Gyermekeim nevelése mellett állok neki a rám szabott diétának és mozgásnak..

Friss topikok

Tárkonyos pulykaragu leves

 

 

60-70 dkg pulykamell filé
1 fej vöröshagyma
3-4 sárgarépa
1/4 karalábé
2 szál petrezselyem gyökér
1 zöldpaprika
4-5 gomba
2-3 maréknyi zöldborsó
2 e.k. vágott tárkony
só, bors
2 babérlevél
2 dl tejszín
2 dl tejföl
1 nagy e.k. mustár

Az apróra vágott vöröshagymát olajon aranyszínüre pirítom. A szintén apró kockákra vágott húst ráteszem és addig pirítom, míg kifehéredik. A sárgarépát vékony karikákra vágom, apróra kockázom a karalabét, a fehérrépát csak félbe vágom és a hússal együtt 8-10 percig fedö alatt párolom. Hozzáadom a félbevágott zöldpaprikát is. Sózom, borsozom, beleteszem a babérlevelet és a tárkony felét. Felengedem és majdnem puhára fözöm. Amikor a hús és a répa is szinte puha, akkor teszem bele a vékonyra szeletelt gombát és a zöldborsót. Kihalászom a levesböl a fehérrépát (nem szeretjük benne), a paprikát és a babérlevelet. Egy kisebb tálban homogénre keverem a tejfölt, a tejszínt és a mustárt és a maradék tárkonyt. 2 merökanálnyi forró levest merek rá, hogy a tejszínt ne kapja össze a forró leves, majd beleöntöm a fazékba. Tényleg csak egyet rottyan, mert ha tovább fözném, kicsapódna a tejszín.
http://gourmet-mian.blogspot.com/2009/05/tarkonyos-pulykaragu-leves.html innen.
Még nem főztem :) és ki szeretném próbálni. Ez lenne az ebéd.  Szerintem gomba nélkül :) A kora vacsi pedig a szokásos szent esti menü. Ki mit eszik szent este?
(Karácsonyi ünnepi vacsora
A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. Mind az asztal díszítésének, mind az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt az év során még általában vetőabrosznak használták (ebből vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen.) Az asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Az ételek közül előnyben részesítették azokat, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak. Innen a bab, borsó, lencse, mák, dió, hal a (halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon. A fokhagyma az egészséget, a méz (mézesbáb) az élet édességét jelképezte. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson. A karácsonyi morzsát összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, de jó volt betegek gyógyítására, rontás elűzésére is. Sok helyen este az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes. A paraszti étkezési szokások alapjai ma is megtalálhatók karácsonyi étrendünkben. Gyakoriak a halból készült ételek, de angolszász befolyásra elterjedt a pulyka is. A borleves egyértelműen a nagypolgári étkezési kultúra része, a mákosguba viszont a paraszti hagyományból ered, csakúgy, mint az elmaradhatatlan beigli (a diós, mákos kalács).)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tukorkepem.blog.hu/api/trackback/id/tr153445185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PrettyWitch 2011.12.07. 22:34:35

Még ötletem sincs, mi lesz a menü, de nem rajtam múlik. Remélhetőleg halászlével indítunk, mert annak a szagát sem bírom, és könnyű lesz kihagyni.

Most karácsonykor nálunk a mák és a diót egészségügyi okok miatt (nem miattam) tiltólistán lesz, úgyhogy veszek majd innen (www.vanilin.hu/) aszaltszilvás bejglit nagyobb mennyiségben. Tavaly nagyon-nagyon finom volt!

B.-né Erika 2011.12.08. 08:53:54

@PrettyWitch: A beiglit én is szeretem, az egyik ismerősöm kakaóval is szokta készíteni, mi pedig fahéjas cukrosat is :)nagyon szeretjük az fogy el először...
Aszalt szilvás hmmmm. szeretem. Megnéztem az oldalt, sok sok süti és hogy beleharapnék az összesbe. :) nagyon szépek. :) céges ajándékoknál a beigli??? :D jól néz ki!!!

PrettyWitch 2011.12.09. 08:05:32

@B.-né Erika: A program utánra már tervezheted, mit fogsz választani közülük :)
süti beállítások módosítása